ЗАПИСНИК СА XIII  РЕДОВНЕ СЕДНИЦЕ УПРАВНОГ ОДБОРА „ДДШС“

Седница је одржана у уторак,29.октобра 2013. године, у просторијама  Прве економске школе у Београду. Седници су присуствовали  председник У.О, проф. Иван Ружичић и следећи чланови Управног одбора: проф. Дејан Недић, проф. Томислав Бартолић, проф. Стеван Давидовић, проф. Светислав Младеновић, док су одсутни проф. Радмило Прокић и проф. Ирена Брајевић.Констатује се да постоји кворум- присутно је 5 од 7 чланова , тако да У.О . може пуноважно да ради и одлучује. Седници су присуствовали и чланови „ДДШС“, проф. Милибор Саковић, проф. Владан Ницовић, проф. Милош Бјелановић, проф. Игор Бем и др Душко Бабић.Седницу  је отворио и присутне поздравио председник У.О, проф.Иван Ружичић,а потом предложио  следећи

ДНЕВНИ РЕД


 1.Усвајање  записника са XII редовне  седнице УО
 2.Извештај са Друге регионалне конференције удружења директора школа  југоисточне Европе одржане у Будви од 3. до 5. октобра 2013. године
 3.Припрема треће редовне Скупштине  „Друштва директора школа Србије"
 4. Питања и предлози

Предложени дневни ред усвојен је једногласно, без измена и допуна.

I ТАЧКА:

Записник са претходне седнице  усвојен је једногласно, без примедби.

II ТАЧКА:

Професор Ницовић поднео је Извештај са Друге регионалне конференције асоцијација директора школа југоисточне Европе у Будви, од 3. до 5. октобра 2013. године, који је саставни део овог записника.

Извештај  са Друге регионалне конференције асоцијација директора школа југоисточне Европе у Будви од 3. до 5. октобра 2013. године

Друга регионална конференција асоцијација директора школа југоисточне Европе  одржана је у Будви , у периоду од 3. до 5. октобра 2013. године. Српску делегацију на овој конференцији чинила  су   24 директора школе и 2 директора Регионалних центара за стручно усавршавање  наставника.
             Свечаним пријемом и отварањем конференције од стране министра просвете Црне Горе започео је рад  Друге регионалне конференције, која се може окарактерисати називом уводног предавања професора Радише Шћекића као мотом целе конференције:“ Бољим управљањем до бољег успеха ученика“. У два радна дана изведено је мноштво радионица у којима су учествовали директори  из Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Црне Горе и Македоније( око 300 учесника). На овај начин размењена су искуства директора у региону, кроз реализацију  следећих радионица:

-Менторство новоименованим равнатељем-проф Марјетка Бизјак (СЛО);
-Аутономија школе и наставника у креирању школског програма –проф Стеван Давидовић (СРБ);


-Школским курикулумом до бољих резултата учења-професор Јудита Франко,  дипл. инг Светко Перковић (ХР);
-Управљање  људским ресурсима  ка бољем успјеху ученика- проф Сретен Лутовац (ЦГ);
-Кад теоретско знање не значи ништа- проф. др Јака Вадњал (СЛО);
-Компаративна анализа дисконтинуитета успеха ученика- проф. др Ранко Шљивић (ЦГ);
-Утицај равнатеља на резултате ученика – проф Борис Видовић (ХР);
-Утицај директора  на стручно усавршавање  наставника- проф Владан Ницовић, проф Игор Бем (СРБ);
-Оцењивање наставника као резултат екстерног оцењивања  ученика – мр Горица Илијоска (МК);
-Коришћење ЕУ фондова –мр Маја Велеј, мр Марјан Велеј (СЛО);
- Комуникација у школи – проф Асим Бојић (БиХ);
-Руковођењем до бољих одгојно-образовних резултата – мр.сц. Аида Омерсофтић (БиХ);
-Анкета родитеља ради утврђивања ступња  задовољства   у вртићима- мр Фрања Мојца Шкоф (СЛО).

Такође су уприличене  посете по једном вртићу, основној и средњој школи у Будви.
               Конференција је завршена предавањем у пленуму проф Радована Поповића (Завод за школство Црне Горе): „ Улога директора у утврђивању квалитета наставе“.
                Радионице које су реализовали чланови српске делегације, изазвале су значајну пажњу колега.

Организација конференције била је на завидном нивоу.

Наредно виђење колега заказано је за октобар 2014. године на Европској конференцији директора школа у Дубровнику.

 

После прочитаног Извештаја, отворена је дискусија, из које сe искристалисало неколико сугестија  за наредна поступања:

-          упутно је да се на свим конференцијама удружења директора донесу закључци, како би делегације биле у могућности да упознају своје министре, одн. министарства о њима;

-          на сарајевској конференцији дефинисани су закључци, док у Будви то није урађено;

-          потребно је да већ отпочну припреме  за конференцију  која ће се одржати у Београду.

Професор М.Саковић је на крају дискусије предложио да се У.О.  захвали ГИЗ-у који је омогућио  да 10 директора економских школа учествује у раду конференције у Будви, што је У.О. једногласно прихватио.

Извештај професора Ницовића Управни одбој је једногласно усвојио.

III ТАЧКА:

Професор Ружичић је предложио да датум одржавања III редовне Скупштине „ДДШС“ буде  6. 12. 2013. године, у Земунској гимназији, са почетком у 12 часова.

Предложен је следећи

Дневни ред III редовне Скупштине:

    -     Извештај о раду  између две Скупштине
-       Измене и допуне Статута

    -      Избор органа Скупштине

    -       Текућа питања

Потом је уследила дискусија око организације Скупштине. Дате су сугестије:
-да се позову председници актива  директора  по школским управама;

     -да се по окрузима задуже  директори као повереници „ДДШС“;

-неопходно је информисање директора о активностима Друштва и инсистирање на заједничким састанцима директора основних и средњих школа;

-до 10. новембра доставити све предлога за измене и допуне Статута;

- да  се број чланова УО са 7 повећа на 9 и то по принципу регионалне заступљености – по 2 члана из региона Војводине, Београда(центар), запада и југоистока, а да председника Скупштине да Београд;

-позвати госте Скупштине на челу са министром Јовановићем, делегације удружења из окружења и др....

         IV ТАЧКА: -Текућа питања

                     -Председник Скупштине , професор Дејан Недић , обавестио је присутне о одговору на писање дневног листа „Блиц“- тај одговор је саставни део овог записника.

Поштовани господине уредниче,

у Вашем листу, на насловној страни,  објављен је 30. 09. 2013. текст под насловом  Најгори директори у Србији, препун произвољности и неистина. Будући да су у њему грубо нападнута два члана Удружења“Друштва директора школа Србије“, као и цела наша професија, захтевамо да, у складу са Законом о јавном информисању, објавите наш одговор, на истом месту на којем је објављен и поменути текст.

Од наслова до последње реченице текст је написан непрофесионално, са јасном намером да јефтиним сензационализмом привуче пажњу јавности.  Али, то и није проблем који нас много занима, те га остављамо уредништву и читаоцима који још увек читају овај лист. Разлог нашег јављања јесте чињеница да је текст злонамеран и увредљив за читаву једну професију, која је ''заслугом'' ваших новинара и њихових ''инсајдера'' из синдиката, стављена на стуб срама.  Овакво блаћење и пљување једног занимања има нездраве, патолошке корене, и сва је прилика, да су Ваши новинари изманипулисани, или, што је још много горе, да су пристали да објаве један наручен, у некој београдској крчми договорен текст. Овакво ''новинарство'' нема никакве везе са својим основним задатком – објективним информисањем; овде је неко над неким вршио своју ситну освету и лечио своје фрустрације. Ваши новинари пристали су, нажалост, да у томе буду помагачи и саизвршиоци. О чему се овде тачно ради и шта су били мотиви новинара и наручилаца ове баналне пљувачине, разјасниће се   пред судом, јер су наши чланови већ поднели приватне тужбе против дневног листа Блиц.

Поштовани уредниче, директори школа обављају тежак, одговоран, слабо плаћен посао. У тешким временимa покушавамо да организујмо српске школе и да нашој деци омогућимо образовање које их неће учинити аутсајдерима у односу на њихове вршњаке из развијеног света. Некад нам се чини да у томе успевамо, некад да губимо битку.Рвемо се са хиљаду проблема, које сигуно осећате и ви, на вашем радном месту. Из света се наша деца, са разних такмичења и смотри, враћају са признањима и наградама. Онда се са њима сви радују и сликају. Професоре и директоре њихових школа нико не помиње, као да не постоје. Новинари их се сете кад дође време екскурзија и кад крену приче о туристичко-просветној мафији.  Благо овој земљи, кад јој је то највећа брига! А директори и њихови професори настављају да раде, уверени да служе нечему племенитом и узвишеном – образовању младог нараштаја.

У Србији има преко хиљаду осамсто основних и средњих школа (и исто толико директора).  Међу њима сигурно има и оних који праве разне прекршаје. Уверени смо, ни више ни мање него директори у осталим делатностима – медицини, култури, судству, привреди... Ко год направи прекршај, треба да одговара пред законом.То важи и за директоре школа, па и за оне које сте сурово, нељудски напали на насловници Вашег листа.

 

Поштовани уредниче, молимо вас, на крају, да новинарима који су потписали овај текст објасните шта  значи кад некога на овај начин представите  на насловној страни дневних новина, под оваквим насловом. То је као да вас погоди гром, као да вас неко, из чиста мира, насред улице, нападне металним шипкама и остави  у локви крви.  Да ли сте свесни да сте тиме њима и њиховим породицама нанели неописив душевни бол? Да они после ових увреда треба да наставе да раде и да живе?

 Знајући да се новинарским послом бавите дуго и успешно, надамо се да сте нас разумели и да  вашим новинарима нећете више дозвољавати да срамоте и нас и вас.

Споштовањем,

У Београду, 14.10. 2013.                                                              

                                               Управни обор „Друштва директора школа Србије“

Професор Недић је такође упознао У.О. о оправданом изостанку  наше делегације  на састанку ESHA-е у Лисабону и о првим информацијама о организовању  европске конференције  директора школа у Дубровнику 2014. године.

Председник УО  је обавестио чланове УО да је отворен девизни рачун "ДДШС" и да ће преко тог рачуна, када стигне профактура, битиуплаћена чланарина "ДДШС" за ESHA-у за 2014. годину.

На крају састанка, професор Ружичић се захвалио  присутнима и домаћину професору М.Саковићу.

Седица је завршена у 1520 часова.

У Б еограду, 29.10.2013.

                          Записник водио

                                     Владан Ницовић, професор