Извештај са припремног састанка за Другу регионалну конференцију удружења директора школа Југоисточне Европе (SEE) у Подгорици, у периоду 20-21. јуни 2013. године

Припремном састанку за Другу регионалну конференцију  удружења директора школа Југоисточне Европе у Подгорици који је одржан 20. и 21. јуна 2013. године присуствовале су делегације Асоцијација директора школа  из 6 земаља Југоисточне Европе и то:

-Република Словенија-Барбара Новинец и Нивес Почкар

-Босна и Херцеговина-Васиљко Шкриван, Татјана Виледнечић и Асим Бојић

-Хрватска-Сузана Хитрец и Никица Михаљевић

-Македонија- Горица Илијоска

-Црна Гора-Рашо Шћекић

-Србија- Дејан Недић и Владан Ницовић

Разлог одржавања овог састанка је била припрема Регионалне конференције  SEE, која је планирана за октобар 2013. године у Будви и Бечићима. Учесници састанка су прихватили предлог црногорске делегације да се конференција одржи у периоду од 3. до  5.октобра 2013.године . Место одржавања конференције је Конгресни центар у хотелу „Маестрал“ у Бечићима, где је планиран и смештај за око 300 учесника конференције , а уколико  одзив буде масовнији, организатор ће понудити  и смештајне капацитете у Будви. Договорено је да тема ове конференције  буде „Вођење ка бољим резултатима учења“.

Закључци уводног дела састанка су:

-предавачи и модератори  пленарног састанка  и радионица  су чланови делегација ;

-број пленарних предавањатреба смањити, а акценат ставити на повећање броја радионица , где би учесници у интеракцији различитих сазнања и идеја били активније укључени у рад конференције.

• На основу спроведене дискусије, усвојен је  предлог дневног реда за Другу регионалну конференцију у октобру, који садржи активности са сатницом по којој  би се радило:

-Долазак и смештај чланова  појединих делегација  планира се  за четвртак, 3.октобар 2013. до 16 часова;

-Отварање конференције  предвиђено је за 19 часова, са поздравним обраћањем домаћина, представника државе  и представника свих делегација;

-У 20 30 часова планира се свечана вечера за све учеснике.

Радни део конференције планира се  за петак, 4. октобар 2013. од 9 00 часова и то пленарним предавањем представника црногорске делегације;

-Од 1000 до 1300 часова предвиђена је посета будванским вртићима, основним и средњим школама;

-Од 1300 до 1500 часова је пауза за ручак;

-Од 1500 до 19 30 часова предвиђене су радионице, које би се одвијале у  4 радна простора. Свака делегација ће предложити две до три тематске радионице, за које ће се опредељивати учесници конференције;

-Од 2030 је предвиђена заједничка вечера.

За суботу, 5. октобар 2013. године  предвиђен је округли сто од 900 до 1200 часова са централном темом: „Вођење ка бољим резултатима учења“, са којим се завршава званични део конференције.

По завршетку округлог стола , предвиђен је излет у Котор и Бококоторски залив а после тога завршетак конференције  и  одлазак делегација.

• Позивнице

Организатор се обавезује да ће прелиминарни позив послати свим делегацијама  до 5. јула 2013. године, а пријаве учесника  треба да стигну до 7. септембра 2013. године, до када треба уплатити и котизацију.

• Котизација

Усвојен је предлог да котизација  износи 40 еура по учеснику.

• Број учесника по земљама

 Поједине делегације  су предложиле  минималне квоте  за учешће  на конференцији и то: Македонија-10 чланова, Словенија-50, Хрватска-70, Босна и Херцеговина-60, Србија-25, Црна Гора -50 чланова.

• Домаћин је на себе преузео обавезу  да обавести све делегације ко ће, у име домаћина, бити контакт особа за сарадњу са ESHA-ом.

• Домаћин припремног састанка представио је хотел у коме ће се одржати конференција  и упознао чланове делегација  са ценом од 60 еура  за пун пансион.

На захтев представника хрватске делегације затражено је од домаћина да обезбеди смештај  за повећани број чланова делегација , како у хотелима са 4 звездице( у ком је рангу предложени хотел „Маестрал“) тако и у хотелима ниже категорије. Понуду са предлозима тих хотела  и ценама смештаја  домаћин треба да пошаље  у склопу  прелиминарног позива до 5. јула 2013. године.

Припремни састанак је завршен у 13 часова, а после заједничког ручка, делегације су напустиле Подгорицу.

Састанак је организован на високом нивоу,  уприличена је и посета  подгоричкој Гимназији као и свечана вечера.

Учесници  српске делегације захваљују се домаћину на указаном гостопримству  и професионалној реализацији  припремног састанка.

 

У Чачку, 23.6.2013.године

 

                     Чланови делегације „ДДШС“: Дејан Недић, проф.
и Владан Ницовић, проф.