Извештај о посети делегације  „Друштва директора школа Србије“  Друштву равнатеља Републике Словеније , у периоду 2-4. јуни 2013. године

 

Делегација „ДДШС“ коју су чинили: Дејан Недић, Иван Ружичић, Томислав Бартолић, Светислав Младеновић, Радмило Прокић, Стеван Давидовић, Владан Ницовић, Милибор Саковић, Игор Бем и Миладин Божовић, а на позив Друштва равнатеља Репулике Словеније, у периоду 2-4. јуни 2013. године посетила је Републику Словенију и упознала се са радом  Друштва, образовних институција  и већег броја  основних и средњих школа.

Добродошлицу нашој делегацији пожелела је председница Друштва равнатеља Републике Словеније  и директорка Школског центра у Љубљани, г-ђа Нивес Почкар. Захваљујући њеном ангажовању, наша посета  је испланирана до детаља, како у радном делу тако и у туристичком упознавању Републике Словеније.

У радном делу посете организован је читав низ састанака на којима смо се упознали са образовним системом Републике Словеније. Посетили смо школске центре у Љубљани и Шкофјој Локи, затим основне школе  у Радовљици, Љубљани, као и Економску и Медицинску школу у Љубљани. Директори Центра за стручно образовање-Елидо Бандељ, Испитног центра - Дарко Зупанц, Завода за школство-Бригита Жаркович Адлешич су нам представили рад установа на чијем су челу, а имали смо прилику  да упознамо и председника Синдиката  директора школа, Антона Обрехта,  који нас је обавестио о активностима које су предузимали  од 2010. године када су основани. У Крању смо имали прилику да посетимо и упознамо се са радом Школе за равнатеље, на чијем челу од оснивања је др Андреј Корен,   чија искуства и методологију рада  можемо пренети представницима нашег Министарства просвете, науке и технолошког развоја имајући у виду да им предстоје  активности на лиценцирању директора школа . Такође смо имали прилику да се упознамо са:

-активностима ЛОПОЛИСА -софтверска кућа за програмирање школског дневника, базе података и информационог сервиса, везано за рад ученика и наставника у школи;

-активностима Коморе за безбедност-оспособљавање кадрова за рад у области безбедности;

-активностима Gea College-првог приватног колеџа у Републици Словенији, а који  оспособљава кадрове у области предузетништва  и модерне економије.

У необавезном делу посете обишли смо Љубљану,Крањ, Шкофју Локу и Блед, задивљени прелепим пејзажима Словеније, архитектуром градских и сеоских насеља, а надасве лепотом Бледског језера. Захваљујући гостопримству домаћина упознали смо и националну кухињу, возили се добрим путевима са упечатљивим утиском о еколошкој свести житеља Словеније-све је чисто и зелено.

Пред „ДДШС“  је  тежак и одговоран задатак да уприличи узвратну посету колегама из Републике Словеније и да пренесемо утиске и сазнања сопственом чланству. Узвратна посета је планирана за пролеће 2014. године.

 

У Чачку, 6. jуни 2013.године

 

                                                                                      Владан Ницовић, проф.