Извештај са  IV регионалне конференције удружења директора школа југоисточне Европе која је одржана од  26. до 28. октобра 2017. године у Љубљани

 На овој конференцији је учествовало  око 100 директора вртића и школа из Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и домаћина скупа, Словеније.

У делегацији  „Друштва директора  школа Србије“ је био 21 директор вртића , основних и средњих школа из Србије и наша делегација је била најбројнија од свих гостујућих делегација, па је поред енглеског и словеначког језика и српски језик са  латиничним писмом био један од званичних језика конференције.

Првог дана рада, четвртак 26. октобар 2017, после отварања скупа имали смо прилику да нам о правцима рада на квалитету образовања у Словенији говори Министарка за образовање, знаност и спорт у Влади Републике Словеније, госпођа др Маја Маковец Бренчић. Такође, она је и одговарала на питања присутних  директора тако да је то била добра прилика за  размену искустава и нова сазнања.

 Након овог разговора и излагања, имали смо  прилику да чујемо излагање Dr Zachary Walkera,  из Националног института за образовање Сингапура,  који је говорио о теми:“ Десет питања за школске вође у  брзо променљивом свету“.  Његово излагање је било веома корисно и инспиративно за све присутне.

На  радионицама   смо, између осталог, слушали  о раду „Шоле за равнатеље“ у Словенији и тај део је био веома значајан за све нас из Србије с обзиром на актуелно питање лиценци за директоре образовно-васпитних установа и начине како да се све то  што боље постави  да би у нашем систему имали боље директоре  школа и вртића.

Другог дана рада конференције имали смо прилику да посетимо вртиће, основне школе, средње стручне школе и гимназије у Љубљани и да се лично упознамо са њиховим условима, начином рада и проблемима са  којима се они суочавају.

Завршног дана рада конференције  слушали смо одлична излагања два бивша  министра просвете Републике Словеније , др Јернеја Пикала и др  Славка Габера, као и др Винка Логаја, уз могућност  постављања питања и разговора са њима. На самом крају смо имали  међусобну анализу рада  наших удружења и положаја и статуса директора школа у  у државама учесницама овог скупа.

Уз захвалност домаћинима скупа, Друштву равнатеља средњих школа Словеније, на  одличној организацији – можемо констатовати да су  овакви скупови у потпуности  оправдали свој смисао и да  су веома  важни и корисни за све учеснике.

У Чачку, 31. октобра 2017. године

Председник УО“ДДШС“

Иван Ружичић, професор