ЧЛАНОВИМА УПРАВНОГ ОДБОРА

ИЗВЕШТАЈ СА ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ ESHA

одржане 13-14. октобра 2017.г. у Италији

           

            Генерална Скупштина ESHA одржана је од 13. до 14. октобра 2017.г. у Сиракузи, на Сицилији у Италији. Наше Удружање, односно наша земља, је узела учешће међу 16 земаља Европе, а то су: Холандија, Белгија, Данска, Шпанија, Хрватска, Република Ирска, Мађарска, Норвешка, Финска, Словенија, Немачка, Енглеска, Шкотска, Француска, Италија и Србија.

            С обзиром да су нека Удружења из неких земаља имали по више представника, укупно је било 32 учесника ове генералне Скупштине.

            Првога дана смо упознати са радом и активностима два италијанска Удружења, једно основних, а друго средњих школа, које је уједно била и формални домаћин.

            Након тога се говорило о промени Статута и о броју чланова Извршног одбора Борда ESHA, па се гласало за промену Статута, што је било важно за наш Регион, јер је представник Словеније, Барбара Новинец била заинтересована за ову промену Статута како би остала у Извршном одбору, што је био и један од главних разлога нашег учешћа у овој Скупштини, баш на захтев и молбу Словеније.

            Британски и Скандинавски лоби није дозволио промену Статута, тако да Барбара није изабрана у Извршни одбор, али нам је делегација Словеније била изузетно захвална и јесте, с обзиром да сам ја, односно наше Удружење и наша земља, активно учествовао у лобирању за Барбару и борио се до самог краја.

            Тог првог дана даље , наступ је имала председница Удружења родитеља Европе, госпођа Естер Саломон из Мађарске, која је упознала све присутне о односима између Удружења које она предводи и ESHA. Многи присутни су били незадовољни због њеног учешћа и доласка уопште и давања значаја овом Удружењу, а у том негодовању смо предњачили Нивес Почкар из Словеније и ја.

            У поподневном делу рада првога дана, реализован је рад по групама, у којој су били представници Шкотске, Енглеске, Србије и Словеније и где се расправљало о тешкоћама у раду директора школа у овим земљама и предлозима за решавање истих.

            У даљем раду, присутни су били упознати са Магазином ESHA и свим иновацијама које су реализоване у односу на претходну Скупштину, одржану у Љубљани у Словенији.

            Поподневни рад првога дана се завршио разговором о односу ESHA према националним Удружењима, где смо ми из Региона (Србија, Хрватска и Словенија), истакли да Југоисточна Европа мора имати свога представника у Борду ESHA.

           

           

            Другога дана је уговорен и договорен нови сусрет чланова Генералне скупштине од 14. до 16. јуна 2018.г.  у Холандији у месту Нордвику, удаљеном око 40 километара од Амстердама. Такође је најављен и следећи сусрет Генералне скупштине за октобар месец 2018. године у Естонији  у Талину.

            Сматрам да би наше Удружење требало да узме учешће у Холандији, јер је једноставније и лакше извести тај пут, уз помоћ сарадње са словеначким Удружењима, који су нам активно помогли да узмемо учешће и на овој Генералној скупштини, јер је било веома компликовано доћи до коначног одредишта, то јест до Сиракузе. Без помоћи Словенаца нисмо могли бити присутни на овој Скупштини. Због тога захвалност Нивес и Барбари.

            Даље другога дана, су представљени нови кандидати за Борд ESHA од 01.01.2018., а то су Италијанка – домаћин овога скупа и Енглез. Они су се сами представили, а онда су декретом, односно једногласно прихваћени за ове функције.

            На самом крају рада, директор ESHA Фред Вербон је упознао све чланове Генералне скупштине са пројектом „OpenschoolsforopenSocietesProject”, а холандски члан Генералне скупштине Рог Ворак , нас је упознао са радом и активностима најбоље школе у Холандији „Heerveeck College“.

            Овим је Скупштина завршила свој дводневни рад.

            Изузетно сам задовољан што је наше Удружење учествовало у овој Генералној скупштини, јер није било представника, ни из Црне Горе, ни из БиХ, ни из Македоније, ни из Грчке, ни из Турске, ни из Бугарске, ни из Румуније, тако да све то појачава значај нашег присуства тамо.

            На крају, предлажем да увек будемо присутни на једној од две годишње Генералне скупштине, која је повољнија и до које је лакше стићи. Тиме  наше Удружење показује снагу и још више повећава значај свог постојања.

            У прилогу овог извештаја,  достављам Агенду са Скупштине, као и списак свих учесника.

           

У Београду, 06.12.2017.                                                        Члан Управног одбора и

                                                                                                председник Скупштине

                                                                                                    Дејан Недић