ДИРЕКТОРИМА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА

           ГРАДА БЕОГРАДА И РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Предмет: Обавештење о успешном састанку са помоћником министра,

     др. Зораном Костићем и начелником, Драганом Маринчићем,

     а у вези са обрачуном минулог рада

Поштоване колегинице и колеге,

Дана 01.10.2014.г.,  на наш хитан телефонски захтев (у име нашег Удружења били смо колега Милибор Саковић и ја), примили су нас  помоћник министра, др. Зоран Костић и начелник за средње образовање Драган Маринчић, а у вези са спорним обрачуном минулог рада.

            Том приликом смо се најпре захвалили  обојици, што су одвојили време (и били веома расположени да нам помогну) за хитан и изненадан пријем наше делегације,  и предочили им проблем , који директори школа имају, а у вези са чланом 1. Закона о допунама Закона о платама („СГРС“ бр. 99/2014. Од 11.09.2014.г.)

            Поменута господа се сложила са нама да је проблем велики,  и пред нама је господин Костић обавио неколико разговора са надлежнима у нашем Министарству.

            Пошто ту није нашао правог саговорника, пред нама је обавио телефонски разговор са надлежним помоћником министра (госпођом Иваном) из ресора министарке Удовички,  и истој предочио колико је тешка и компликована примена у образовању,  дела Закона који се односи на минули рад.

            У том телефонском разговору (пред нама), помоћник министра државне управе и локалне самоуправе, Ивана, је децидирано нашем помоћнику Костићу истакла, да се одбијање за минули рад МОРА применити на наше колеге које су радиле у бившим републикама СФРЈ (Босна, Хрватска, Словенија, Македонија, Црна Гора).

Што се тиче мрежа школа, када је схватила, након објашњења од стране нашег помоћника, да је код нас компликована та мрежа школа и да предшколско и основно образовање нису у истој мрежи са средњим и високим образовањем, она је препоручила,  да наше Министарство упути допис њиховом министарству са објашњењем у вези са овим случајем, а да ће се њено министарство заложити да се мрежа сва четири нивоа изједначи у погледу обрачуна минулог рада.

Уједно смо се тада договорили (колега Саковић и ја) са помоћником министра и начелником, да хитно упутимо и допис „Друштва директора школа Србије“ у вези са поменутим проблемом, секретару нашег Министарства, а да онда,  заједничкиким наступом према Министарству државне управе и локалне самоуправе (и нашег Удружења и нашег Министарства), добијемо тумачење од њих, које ће омогућити нашем Министарству,  да нам хитно упути Упутство о примени поменутог  Закона,  у делу који се односи на минули рад.

                                                                         ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ „ДДШС“

                                                                                    Дејан Недић, дипл. економиста, с. р.