МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И НАУКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

                За министра, господина, проф. др. Жарка Обрадовића

                                                                                                           

                       

                                                                                                        Б е о г р а д

 

ПРЕДМЕТ: Реаговање „Друштва директора школа Србије'' на изјаву помоћника  министра за основно образовање у листу „Прес“

 

           

 

Поштовани господине Министре,

на хитној седници Управног одбора, одржаној на захтев великог броја директора основних школа, због поменуте изјаве помоћника министра, овим путем Вам се обраћамо са циљем да искажемо незадовољство и огорчење поводом   дела интервјуа Вашег помоћника за основно образовање, господина Желимира Попова, који је у недељу, 13. маја 2012.г. у листу „Прес“ увредио и повредио личност директора основних школа у Србији када је говорио о отказивању прославе матураната основних школа и изјављујући следеће( цитирамо):

„Нова правила о прослави матуре наговештавали смо још од септембра. У позадини су други разлози, пре свега новац који директори узимају у договору са ресторанима, а не наводни хигијенски, просторни или сигурносни услови које сада наводе“.

Није спорно, чак је и јасно, да се наредба нашег Министарства мора поштовати, и неоспорно је да ће већина директора то и учинити, али оваква непримерена изјава помоћника министра вређа достојанство сваког директора основне школе.

Желимо да верујемо да речи помоћника министра нису пренесене веродостојно и да није тако мислио, да је то новинарска слободна интерпретација. У противном, то није добро ни за наше Министарство, ни за поменутог помоћника министра, а поготово не за директоре основних школа.

Сматрамо да смо ми директори, а и сви ви у Министарству на истом путу, у истој причи и на истом задатку, да смо потребни једни другима у ова тешка времена, да се морамо разумети, да морамо сарађивати, да се морамо договарати - јер само заједничким снагама можемо допринети оном што је најважније, а то је васпитање и образовање наше деце.

Баш због тога и реагујемо и надамо се да није истина да је помоћник министра у овом делу интервјуа мислио како је пренето. Молимо Вас да са њим обавите разговор у вези са поменутим случајем и пренесете му наш став, и нашу молбу да демантује спорни део интервјуа .

 

                                                       УО „Друштва директора школа Србије“